Як вибрати місце для печі Зазвичай розташування печей вказують на поверхових планах будинку. При відсутності проектних матеріалів місце для печі вибирають з урахуванням димових труб у будинку.

Печі найчастіше розміщують біля зовнішніх стін, але для кращого обігріву будинку її бажано ставити біля внутрішньої перегородки усередині приміщення.

Піч, розташована біля зовнішніх стін, погіршує освітлення кімнати і забирає зручну площа. Також у таких печей, розташованих біля зовнішніх стін, димові канали теж знаходяться в зовнішніх стінах, що викликають їх інтенсивне охолодження, погіршення тяги, поява конденсату і вогкості.

Опалювальні печі доцільно ставити у внутрішніх капітальних стін з зручним розміщенням димових каналів. Відкрита установка печі найбільш оптимальна, при цьому вся її поверхня віддає тепло прямо в приміщення. Також при такій установці піч стає доступною для огляду й очищення. Щоб уникнути пристрою довгих рукавів, відводять дим, піч бажано розташовувати поблизу від капітальної стіни.

Експлуатація печі включає деякі такі операції, як піднос палива, винос золи і шлаку, які супроводжуються забрудненням приміщення. Щоб воно надалі загрязнялось як можна менше, піч намагаються обладнати біля вхідних дверей, кімната при цьому затемнюється менше і звільняється площа, яка найбільш освітлена.

Місце для закладки печі вибирають з урахуванням пожежної безпеки. При сиром підпілля у фундаменті і під дерев'яний настил кладуть гідроізоляцію у вигляді 1...2-слойного руберойду або толю. Відстань між цим шаром і низом газоходів повинно складати від 35 до 42 см в залежності від часу топлення печі. Настил зверху покривають асбестным листом.

Вибираючи місце для печі, особливу увагу слід звернути на матиці – балки стелі, біля яких з урахуванням розширення кладки повинна пройти димохідна труба. Трубу проводять так, щоб не випилювати матиці. Вище стельових балок знаходяться стропилы. Труба також повинна пройти між кроквами.

Як вибрати місце для печі
Для кращої тепловіддачі четверту сторону печі не примикають до цегляній стінці, там залишають маленький проміжок, який перекривають зверху, а з боків його закладають двома роділами з гратчастими отворами внизу і вгорі, призначеними для циркуляції повітря.

Іноді у проміжку верх залишають відкритим, покращуючи тим самим обігрів приміщення за рахунок того, що циркуляція повітря стає більш активною.

Однак відкритий верх, крім вищевказаного переваги, має і недоліки:

1) між стіною і проміжком скупчується пил, що не гігієнічно;

2) неможливо своєчасно помітити і видалити з'явилися тріщини в тій стороні кладки печі, де вона закрита;

3) струм теплого повітря при цьому стає вертикальним і починає бити безпосередньо в стельову поверхню, залишаючи там і на стіні чорні сліди від пилу.